WAAROM IS WEGGOOIEN NIET SLIM?

U kunt uw gebruikte frituurvet inleveren bij Kringloopwinkel Vollenhove en Kringloopwinkel Steenwijk

 
Gebruikt frituurvet dat weggegooid wordt komt terecht in het riool of bij het restafval. Vet dat in het riool terechtkomt veroorzaakt verstoppingen en levert een grote schadepost op voor gemeenten. Jaarlijks kost dit de samenleving vele miljoenen euro’s. Hoewel veel mensen weten dat gebruikte vetten niet in het riool thuis horen, heeft toch vrijwel elke gemeente problemen met verstoppingen veroorzaakt door vet.
 
Gebruikt frituurvet dat in de grijze kliko bij het restafval belandt komt terecht in de vuilverbranders. Om het hier te verbranden, kost de samenleving geld, terwijl recycling de samenleving alleen maar voordelen oplevert.
 
 
 
HOE WORDT HET VERWERKT?
Enkele tientallen bedrijven houden zich in Nederland bezig met het inzamelen van gebruikte frituurvetten en bakoliën. De inzamelaars brengen de gebruikte vetten naar de vetverwerkers of vetrecyclers. Deze bedrijven scheiden het plastic van de olie en laten de inhoud bezinken waardoor de pure olie komt bovendrijven. Tijdens dit proces vindt een scheiding plaats tussen enerzijds vet of olie en anderzijds vocht en onoplosbare onzuiverheden zoals frituurresten (kleine stukjes patat en paneermeel). Dit zogeheten smeltresidu (gemiddeld 9 à 12%) wordt afgevoerd naar biogas- en/of composteerinstallaties.
 
Dit gebeurt verwarmd zodat de pure olie vloeibaar blijft en kan worden gereinigd. Zo wordt het bekende frituurluchtje er bij de reiniging uitgehaald.Het gereinigde frituurvet wordt op basis van verschillende kwaliteitsparameters opgeslagen in verschillende verwarmde tanks. Deze olie wordt daarna via een chemisch proces omgezet in biobrandstof. Een tweede leven dus voor gebruikt frituurvet. Het plastic wordt eveneens gerecycled.
 
Meer informatie is te lezen op onderstaande website:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.